Wat is een EPC Keuring?

Het doel van een EPC keuring is het vaststellen van de energieprestatie van een woning. Op basis van deze analyse wordt vervolgens een EPC attest of energieprestatiecertificaat afgeleverd. Dit attest geeft een score weer die aanduidt hoe energiezuinig de woning is in kWh/m2. Hoe lager de score, hoe zuiniger de woning.

Is een EPC keuring verplicht?

Een EPC keuring is verplicht bij de verkoop of verhuur van iedere wooneenheid die beschikt over een badkamer, keuken en toilet, ook wel een autonome wooneenheid genoemd. Een studentenkamer met een gemeenschappelijke douche valt bijvoorbeeld niet onder deze regel. In dat geval volstaat één keuring voor het volledige gebouw.

Verder is sinds 1 juli 2017 ook een EPC keuring verplicht bij de verkoop of verhuur van woningen zonder verwarming.

Hoe wordt een EPC keuring uitgevoerd?

Een landmeter-expert komt bij u langs. De bouwplannen worden opgevraagd. Indien deze niet aanwezig zijn wordt het gebouw volledig opgemeten, inclusief de grootte van ramen en deuren.

Verder worden de volgende zaken onderzocht:

 • isolatie
 • ventilatie
 • verwarmingsinstallatie,
 • warmwaterproductie

Op basis van deze gegevens kan de landmeter-expert het EPC attest opmaken.

Welke voorbereidingen moet ik treffen?

Alle partijen hebben baat bij een vlot verloop van een keuring. Een EPC keuring kan, afhankelijk van het gebouw, namelijk al snel een uur tot meerdere uren in beslag nemen.

Daarom vragen we om voor de keuring de nodige voorbereidingen te treffen. Gelieve er eerst en vooral voor te zorgen dat alle kamers, inclusief kelder en zolder, vrij toegankelijk zijn. Verder dient ook de buitenzijde van het gebouw volledig rondom toegankelijk te zijn.

Verder komt alle technische documentatie van pas. Denk hierbij aan:

 • Bouwplannen
 • Documenten over de verwarmingsinstallatie
 • Subsidieaanvragen
 • Facturen met informatie over de bouwmaterialen en isolatie
 • Foto’s die tijdens het bouwen genomen werden
 • Werfverslagen, lastenboeken en vorderingsstaten
 • Alle overige informatie

Wat is een goede EPC score?

Of een EPC score goed is hangt sterk af van het type woning. Een vrijstaande woning heeft bijvoorbeeld een groter verliesoppervlak via de gevels, wat de EPC score negatief beïnvloedt. Daarom is het goed te kijken naar de gemiddelde EPC score van gelijkaardige woningen. Hier onderaan de gemiddelde score voor een eengezinswoning en een appartement.

 

BouwjaarEengezinswoningAppartement
1960 – 1970564372
1971 – 1985443286
1986 – 1995345252
1996 – 2005244199
2006 – heden190160

Wat is de kostprijs van een EPC attest?

De prijs van een EPC keuring is sterk afhankelijk van de grootte van de woning en de beschikbare documentatie. Voor een concrete offerte neemt u dus best contact met ons op via de knop hieronder.

Neem meteen contact op